Sağlık Köşesi

DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?

DİŞ BEYAZLATMA NEDİR?


Diş beyazlatma olarak bilinen bleaching işlemi ,temel olarak kimyasal ajanlar kullanılarak, dişlerin rengini kalıcı olarak beyazlatma işlemidir. Beslenme alışkanlıkları, çevresel faktörler, kullanılan ilaçlar ve genetik faktörlere bağlı olarak, özellikle de çay,

 

kahve ve sigaranın içinde bulunan renk verici maddelerin zaman içinde dişlere nüfuz etmesi nedeniyle diş rengini açmak için diş hekimi tarafından uygulanan profesyonel bir tedavi yöntemidir.

BEYAZLATMA İŞLEMİ HANGİ HASTALARA UYGULANIR?

Beyazlatma işleminin yapılabilmesi için;

Hastanın 18 yaşını doldurmuş olması,

Ağız içi ciddi diş eti rahatsızlığı varsa bu rahatsızlığın işlemden önce giderilmesi,

Dişlerde çürük bulunuyorsa, işlemden önce bu çürüklerin geçici olarak restore edilmesi, işlemden sonra da son haline uygun renkteki estetik dolgu maddeleriyle tedavinin tamamlanması gereklidir.

BEYAZLATMADA KULLANILAN YÖNTEMLER

İki tip beyazlatma yöntemi vardır:

  1. Ofis tipi beyazlatma
  2. Ev tipi beyazlatma

OFİS TİPİ BEYAZLATMA: Muayenehane ortamında hekim tarafından uygulanan beyazlatma yöntemidir.  1- 3 seans devam eder. Her seans bir saat kadar sürebilir. Diş etlerinin zarar görmemesi için özel, koruyucu bir ajanla diş etleri kaplanır ve bu aşan ışın yardımıyla sertleştirilir. Dudaklar ekartör yardımıyla dişlerden uzaklaştırılır ve beyazlatıcı jel uygulanır.

EV TİPİ BEYAZLATMA: Hastaya özel, diş hekimi tarafından hazırlanan şeffaf plaklar yardımıyla, gece ya da gündüz birkaç saatlik uygulama ile yapılan beyazlatma tipidir. Beyazlatma ajanı plakla beraber hastaya verilir. Ev tipi beyazlatma işlemine 3- 7 gün arası devam edilebilir. Ancak ağır vakalarda seans sayısı artırılabilir veya komposit/ porselen lamine gibi ilave işlemler uygulanabilir.

BEYAZLATMA İŞLEMİNİN ZARARI VAR MIDIR?

Bu işlemin bilinen bir yan etkisi saptanmamıştır. Hekim kontrolünde ve uygulanan jelin uygun konsantrasyonda olması önemlidir. Hastada bazen jelin yumuşak dokuya (diş etine) temas etmesi sonucunda diş etinde beyazlama görülebilir. Ancak bu geçici bir durumdur. Yine geçici olarak dişlerde soğuk- sıcak hassasiyeti gelişebilir. Bu durum, hekim tarafından uygulanan hassasiyet giderici ajanlar ve basit ağrı kesicilerle giderilebilir. Seanslar sonunda yapılan flor uygulamaları, bu tip hassasiyetleri gidermekte oldukça etkilidir.

BEYAZLATMA İŞLEMİ KALICI MIDIR?

İşlemden sonra elde edilen beyazlatma halinin devamlılığı, ağız bakım alışkanlıkları, sigara, çay ve kahve gibi renklendirici içecek ve yiyeceklerin kullanımına göre değişir. Düzenli bakım ile 2 yıla kadar beyazlık kalabilir.

Beyazlatma işleminde en etkili yöntem, ofis ve ev tipini kombine kullanmaktır. Yani ofis tipiyle diş rengini açıp, ev tipi ile bunu desteklemektir. Bu şekilde hem dişlerin daha açık renk olması hem de beyazlığın daha kalıcı olması sağlanmaktadır. Beyazlatma işlemi yavaş tempoda yapılması gereken bir işlemdir. Böylece canlı dokular korunmuş olur. Yüksek konsantrasyonda ve hızlı jel uygulamak dişlerin pulpasının dejenere olmasına yol açabilir. Yavaş tempoda daha derin penetrasyon ve daha kalıcı beyazlık elde edilir.

Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın dişin ne kadar beyazlayacağı, orijinal rengi ve renk bozulmasının kaynağıyla ilgilidir. Genellikle kahverengi ve sarı dişler, grileşmiş dişlere oranla daha çabuk ve daha fazla beyazlar. Özellikle antibiyotik kullanımına bağlı koyulaşmaların beyazlaması oldukça zordur. Böyle durumlarda bazen sonuç alınamayabilir.

BEYAZLATMA SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Beyazlatma işlemi sonrasında iki hafta kadar sigara, çay, kahve, salça, kırmızı şarap gibi boyar madde içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır. Ev tipi beyazlatmada hastadan alınan ölçü yardımıyla plak hazırlanır. Hekimin önerdiği miktar kadar jel, plağın dişlerin ön yüzeyine gelen tarafına, yani plağın iç ön yüzeyine konur. Sonra plak ağıza yerleştirilerek en az üç en fazla sekiz saat bekletilir. 3- 7 gün süren uygulama sonucunda beyazlatma gerçekleşmiş olur. Evde yapılan beyazlatmada kanal tedavili dişler beyazlamaz. Kanal tedavili dişler de hekim tarafından dişe açılan kavite içine bir miktar jel yerleştirilir. Belli aralıklarla jel yenilenerek beyazlama işlemi gerçekleşir. Ofis tipi beyazlatma ajanları ev tipi olanlara oranla daha güçlüdürler. Bu nedenle daha çabuk ve etkili sonuç alınır.

Hamileler ve emzirenlerle ilgili herhangi bir çalışma yoktur. Ancak üretici firmalar bu grup hastalarda jelin kullanımını önermemektedirler. Beyazlatma maddeleri porselen kron, köprü ve lamine gibi protetik restorasyonlarda etkili değildir. Eğer ağıza protetik restorasyon uygulanacaksa mutlaka beyazlatma işleminden sonra uygulanmalıdır.

Sonuç olarak beyazlatma maddeleri mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır. Uygulamadan sonra iki yıl dişler beyazlığını korur. Dişlerin eski rengine dönmesi halinde tedavi tekrarlanması mümkündür. Tedavi bitiminde hekim tarafından dişler çok iyi cilalanmalı ve flor uygulaması yapılmalıdır.

Sağlıklı gülüşler.