Giriş Yapın

Giriş

 
    
Şifremi Unuttum? Kullanıcı   |   Register
Kaydolun

Beslenme ve Diyet
 

Merkezimizde Uygulanan Poliklinik Hizmetleri

 

Obezite (şişmanlık),

Hastalıklarda diyet tedavisi (diyabet, kalp damar hastalıkları, karaciğer - böbrek hastalıkları, kanser ve diğer hastalıklar…),

Çocukluk çağı şişmanlığı,

Çocuk beslenmesi,

Zayıflık,

Gestasyonel diyabet,

Gebelik - emziklilik döneminde beslenme,

•  Sporcu beslenmesi,

Detoks programları,

•  Vejetaryen beslenme,

       Yorktest gıda intoleransı testi.

 

Diyabet Beslenmesi:

Diyabet tedavisinin temelini sağlıklı beslenme oluşturur. Diyabet hastalığının komplikasyonlarının oluşmasını engellemek, tedavinin başarılı devam edebilmesi ve yaşam kalitesinin artması açısından diyabetli kişiye özel beslenme tedavisi, eğitimi ve takibi, beslenme ve diyet uzmanı tarafından oluşturulur. 

Gestasyonel Diyabet :

Gebelik sırasında ortaya çıkan diyabettir. Burada uygulanacak beslenme programının amacı gebenin besinsel gereksinimleri karşılanırken bebeğin de normal büyüme ve gelişmesini sağlamak ayrıca gün içerisinde gebenin kan şekerinin istenen düzeylerde tutulmasıdır. 

Sporcu Beslenmesi:

Spor fiziksel olarak performans gerektiren bir aktivitedir. Performansın en yüksek seviyede kullanılması için düzenli antrenman yanında sağlıklı, düzenli ve kaliteli gıdalardan oluşan bir beslenme örüntüsünün olması önemlidir. Diyet Uzmanlarımız, sporcunun yaptığı spor dalını, vücut kompozisyonu ölçüm sonuçlarını, kişisel özelliklerini ve büyüme ve gelişme döneminde olup olmama durumlarını göz önünde bulundurarak beslenmesini planlar ve takibini yapar. Sporcuların hem antrenman dönemlerinde, hem yarış öncesi ve sonrasında beslenme ihtiyaçlarını belirleyip, beslenme programını düzenler. 

Gebe-Emzikli Beslenmesi:

Gebelik süreci ve emzirme döneminde annenin düzenli ve sağlıklı beslenmesi bebeğin ve annenin sağlığı açısından önemlidir. Gebenin, gebelik süreci içerisinde fazla kilo almaması, anne ve bebeğin tüm besin ihtiyaçlarının yeterli ve dengeli bir şekilde karşılanması birçok riski ortadan kaldırır. Emzirme döneminde kaliteli ve yeterli süt oluşumunun desteklenmesi bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir. Ayrıca annenin emzirme döneminde kilo kontrolünün sağlanması yine sağlıklı bir beslenme planı ile mümkün olacaktır. Beslenme ve Diyet uzmanları, bu dönemlerde anne ve anne adaylarının en sağlıklı şekilde beslenmesini planlar, eğitimini yapar ve takip eder. 

Kilo Alma Programı:

Vücut ağırlığının boy uzunluğuna oranla daha az olmasına zayıflık denir. Kilo almak, kilo vermek kadar zor olabilir. Kilo almak için rastgele seçilmiş kalorisi yüksek, besin değeri düşük bir beslenme planı uygulanmamalıdır. Sağlıklı kiloya ulaşabilmek için şişmanlıkta olduğu gibi yeterli ve dengeli bir beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Bunun için beslenme ve diyet uzmanı zayıf olan kişinin sağlık problemlerinin olup olmama durumlarına, vücut kompozisyon ölçümlerine, kişisel ve fiziksel özelliklerine uygun beslenme tedavisini planlar ve takip eder. Haftada 0.5 - 1 kg almak sağlıklıdır. 

Bebek-Çocuk-Erişkin Beslenmesi:

Her yaşta sağlıklı olmak için, bulunulan yaşın besin gerekliliklerini bilerek beslenmek gerekir. Her yaş grubunun besin ihtiyacının kişiye özel belirlenmesi, yanlış bilinen ve uygulanan beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, doğru beslenme alışkanlıklarının edinilmesine yönelik eğitimlerinin verilerek takibi yapılır. 

Çocukluk Çağı Şişmanlığı:

Çocuk ve adolesan dönem şişmanlığı giderek artmakta olan bir sorundur. Çocukluk çağında şişman olan bireylerin büyük bir kısmı yetişkinliklerinde de şişman  olmaktadır. Çocukların ve adolesanların büyüme çağında oldukları için düşük kalorili diyetleri yapmaları uygun değildir. Çocuğa nasıl ve neden sağlıklı besin tercihleri yapabileceğinin eğitimi verilir. Haftada 0.5 kg kayıp ve hatta kilonun korunması bile bu dönemde kabul edilebilir sonuçtur. 

Çocuk Beslenmesi:

Şişmanlık haricinde büyüme gelişme döneminde çocuk ve adölesanlara  yaş gruplarına uygun beslenme programları belirlenir. Sağlıklı beslenme eğitimi verilir. 

Yorktest Gıda İntoleransı Testi;

Masum gibi görünen, hatta faydalı olduğunu düşündüğünüz birçok besin size ve ailenize zarar vererek, şişmanlamanıza, sürekli yorgun ve halsiz hissetmenize, yıllardır süren hastalıklara sebep olabilir. Yorktest gıda intoleransı testi, hangi gıda veya gıdalara karşı intoleransınız olduğunu öğrenebileceğiniz bir kan testidir. Parmak ucundan alınan kanın incelenmesi sonucu vücudunuzun hangi besinlere karşı intoleransı olduğu tespit edilerek, testin neticesine göre uygulamanız gereken ‘kişisel’ beslenme planı oluşturulur.

Yatan Hastalar;

Beslenme ve diyet bölümünün en önemli görevlerinden biri, katlarda yatan hastaların beslenme tedavilerinin yürütülmesi ve yatan hasta katlarında doktor ve/veya diyetisyen tarafından belirlenen, beslenme tedavisi içerisinde yer alacak menülerin hazırlanmasıdır. Ayrıca, yatan hastaların beslenme tedavilerini doktorlarının direktifleri doğrultusunda hazırlayıp, taburculuk sırasındada tüm by-pass ve kapak hastalarının diyetlerini ayarlayıp, beslenme eğitimlerini vermektedir. Diğer hastalarda ise doktorun veya hastanın isteği doğrultusunda, hasta ile görüşerek beslenme programını hazırlamaktadır.

 

Bölüm Sorumlusu

 

 

Diyetisyen Sevgi Ersoy Akça 

 

Sağlık Köşesi
Basında
Basında
Hasta Hakları Bildirgesi
Hasta Hakları Bildirgesi
Hasta Hakları
Hasta Hakları
Hasta Sorumlulukları
Hasta Sorumlulukları
Hekim Hakları
Hekim Hakları
Ziyaret Politikası
Ziyaret Politikası
Bilgilendirme Rehberi
Bilgilendirme Rehberi
Copyright © 2013 | Tapdi Bucatıp Merkezi | Powered by Mini Bilişim